Energetikai tanúsítvány
Nyíregyháza
Kapcsolat Besorolás Szabályozás Árak Főoldal
AA++ Minimális energiaigényű -40 %
AA+ Kiemelkedően energiahatékonyságú 41–60 %
AA Követelménynél jobb 61–80 %
BB Követelménynek megfelelő 81–100 %
CC Követelményt megközelítő 101–130 %
DD Korszerű 131–160 %
EE Korszerűt megközelítő 161–200 %
FF Átlagos 201–250 %
GG Átlagost megközelítő 251–310 %
HH Gyenge 311–400 %
II Rossz 401–500 %
JJ Kiemelkedően rossz 501 %

A tanúsítvány értelmezése

A minősítési osztályok

A minősítés alapja a követelményektől (BB-kategória) mért százalékos eltérés. Az alapján ítéljük meg a meglévő ingatlanokat, hogy a követelményszint jogszabályi előírásához képest mennyivel több/kevesebb a kalkulált fogyasztás.

Milyen egy átlagos lakás minősítése?

Az e-tanúsítás adatbázisába 2016-tól kedve beérkezett energiatanúsítványok megoszlása látható az alábbi diagramon. Ettől az évtől kedve szigorított, két betűs skála szerint kell értékelni az ingatlanokat. CC-nél jobb besorolást csak olyan építmény kaphat, amelyben megújuló energiaforrást is hasznosítanak (látható hogy ezek száma jelenleg elenyészően alacsony).

milyen a megoszlása az ingatlanok besorolásának

Hogy néz ki az energiatanúsítvány, és mit tartalmaz?

A tanúsítvány három részből áll, az összefoglaló előlapból, a kalkulációból, és a korszerűsítési javaslatból. A dokumentum 3-10 db A4-es méretű lapból áll, attól függően, hogy mennyire bonyolult az épület és hogy milyen programmal készült a számítás. Alap esetben három példány készül, kettőt az ügyfél kap, egyet archívumunkban megőrzünk.

Milyen dokumentumokra van szüksége?

Használt lakások esetében építészeti tervekre nincs szükség az elkészítéshez, mert a szükséges paramétereket a helyszínen felmérjük, és ennek díját beépítettük az árainkba. Azonban, ha rendelkezik tervrajzokkal az épületről, szeretnénk megtekinteni őket, mert jelentősen segíthetik a munkánkat.

Hőkamerás vizsgálatra szükség van-e?

Nincs. Hőkamerás felmérésre általában olyankor van szükség, ha valamilyen hiba forrását keressük, az energiatanúsítvány elkészítése e-nélkül a műszeres vizsgálat nélkül is elvégezhető. Termográfiás felmérésre egyébként csak az év néhány téli hónapjában van lehetőség, ugyanis csak ekkor van meg az a szükséges hőmérsékletkülönbség a külső és a belső tér között, amely hatására megfelelően mérhető hőáram alakul ki.

Tanúsítvány használatbavételi engedélyhez

Ha a használatbavételi bejelentést követően hatósági határozatban előírták az energetikai tanúsítvány elkészíttetésének kötelezettségét, akkor szüksége lesz a munkánkra. Új építés esetén is ugyanolyan dokumentumot készítünk, mint használt ingatlanokra, azonban nem a helyszíni szemlekor látottak alapján, hanem a kiviteli terveket használva. Ebben az esetben szükségünk lesz a teljes kiviteli tervdokumentációra és a felelős műszaki vezető nyilatkozatára. Ilyenkor helyszíni szemlét nem kötelező tartanunk.

Energetikai auditálás pályázatokhoz

Ha állami vagy uniós pályázati forrás igénybevételével szeretné korszerűsíteni ingatlanját, akkor szüksége lesz egy pályázatíró cégre, aki ismeri a pályázatok adminisztratív jellegű részleteit, és egy energetikai szakértőre, aki elkészíti azokat a számításokat, amelyek alapján megítélik a beruházás gazdasági megalapozottságát. Az auditálás tulajdonképpen az a mérési-számítási folyamat, amely során megvizsgáljuk, hogy az adott lakó mennyi energiát fogyaszt jelenleg, és mennyit fog fogyasztani a beruházás után. Akkor kaphat támogatást a tulajdonos, ha ennek a két értéknek a különbsége eléri az előírt feltételt (nagyságrendileg 20-50 % között változik, pályázattól függően).

© 2013-2019 www.tanusitvany-nyiregyhaza.hu Minden jog fenntartva.