Energetikai tanúsítvány
Nyíregyháza
Kapcsolat Besorolás Szabályozás Árak Főoldal

A tanúsítás szabályai

Mi alapján szükséges az energetikai tanúsítvány?

A 176/2008 kormányrendelet szabályozza a tanúsítás kereteit és meghatározza azokat az eseteket, amikor szükséges, és amikor nem szükséges elkészíttetni az energetikai tanúsítványt. A jogszabály általánosan az „előírt légállapot, illetve komfortállapot biztosítására energiát használó épületekre” terjed ki, tehát gyakorlatilag minden fűthető épületre – bizonyos kivételekkel. A tartalmi követelményeket tekintve előírja a formai megjelenést, a lehetséges besorolási osztályokat, a korszerűsítési javaslat tartalmát, és tartalmaz egy mintát is.

Mikor nem szükséges?

Hogyan hitelesítjük?

Az elkészült számítást feltöltjük az Országos Építésügyi Nyilvántartás adatbázisába, ahol egy egyedi sorszámot kap minden energiatanúsítvány. Ezt a számot kell az adásvételi szerződésben szerepeltetni, és ezzel biztosítható, hogy minden dokumentum teljesen egyedi és bármikor visszakereshető legyen.

Tanúsítvány az adásvételi szerződésben

A rendeletnek megfelelően az adásvételi szerződésben fel kell tüntetni

Nem kell tanúsítani és az előbbi bekezdést szerepeltetni a szerződésben, ha használatbavételt megelőzően történik az eladás, illetve ha az ingatlanban már résztulajdonnal rendelkező személy szerez további tulajdonrészt.

Meddig érvényes az energiatanúsítvány?

10 évig

A kiállítástól számítva 10 évig érvényes, amennyiben a kormányrendeletben meghatározott követelményszinteket nem szigorítják. Ha ez megtörténik – amire számítani lehet egy évtizeden belül, akkor a tanúsítást újra el kell végeztetni.

Kik készíthetnek tanúsítványt?

Tanúsítást olyan magánszemély, vagy olyan magánszemélyt alkalmazó/megbízó szervezet végezhet, aki

A jogosultság gyakorlása kamarai névjegyzékbe vételhez kötött. Minden tanúsítói engedély ellenőrizhető a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara honlapján elérhető névjegyzékben.

Kapcsolódó jogszabályok

© 2013-2019 www.tanusitvany-nyiregyhaza.hu Minden jog fenntartva.