Energetikai minősítések,
segítség a tanúsítvány értelmezéséhez

Milyen minősítési sznteket kaphatnak az ingatlanok

Energetikai minősítési osztályok

A mellékelt ábrán láthatóak az energetikai tanúsítványban kiadható minősítések. A magasabb besorolás jobb energiahatékonyságot és alacsonyabb rezsit jelent. Ha kérdése van az egyes kategóriák jelentésével és műszaki tudnivalóival kapcsolatban, írjon nekünk e-mailt, és segítünk eligazodni.

A minősítések meglehetősen szigorúak, az AA kategóriákat szinte kivétel nélkül csak új építésű ingatlanok érik el. A nyíregyházi lakásállomány jellemzően a FF, GG, HH kategóriákba tartozik.

Hogy néz ki az energiatanúsítvány, és mit tartalmaz?

A tanúsítvány három részből áll, az összefoglaló előlapból, a kalkulációból és a korszerűsítési javaslatból. A dokumentum 3-10 db A4-es méretű lapból áll, attól függően, hogy mennyire bonyolult az épület, és hogy milyen programmal készült a számítás. Alapesetben két példányt kap az ügyfél.

Felmérés a háznál a tanúsítványhoz

Milyen dokumentumokra van szükség?

Használt lakások esetében építészeti tervekre nincs szükség az elkészítéshez, mert a szükséges paramétereket a helyszínen felmérjük, és ennek díját beépítettük az árainkba. Azonban, ha rendelkezik tervrajzokkal az épületről, szeretnénk megtekinteni őket, mert segíthetik a munkánkat.

Hőkamerás vizsgálatra szükség van-e?

Nincs. Hőkamerás felmérésre általában olyankor van szükség, ha valamilyen hiba forrását keressük, az energiatanúsítvány elkészítése e nélkül a műszeres vizsgálat nélkül is elvégezhető. Termográfiás felmérésre egyébként csak az év néhány téli hónapjában van lehetőség, ugyanis csak ekkor van meg az a szükséges hőmérséklet különbség a külső és a belső tér között, amely hatására megfelelően mérhető hőáram alakul ki.

Energetikai tanúsítás pályázatokhoz

Ha állami vagy uniós pályázati forrás igénybevételével szeretné korszerűsíteni ingatlanját, akkor szüksége lesz egy energetikai szakértőre, aki elkészíti azokat a számításokat, amelyek alapján megítélik, hogy a beruházásra adható-e támogatás. A tanúsítás során megvizsgáljuk, hogy az adott ingatlan mennyi energiát fogyaszt jelenleg, és mennyit fog fogyasztani a beruházás után. Akkor nyerhető el támogatás, ha bizonyítható az energiamegtakarítás.

Új ház használatbavétele

Energetikai tanúsítvány használatbavételi engedélyhez

Új épület építésekor

Ha a használatbavételi bejelentést követően hatósági határozatban előírták az energetikai tanúsítvány elkészíttetésének kötelezettségét, akkor szüksége lesz a munkánkra. Új építés esetén is ugyanolyan dokumentumot készítünk, mint a használt ingatlanokra, azonban nem a helyszíni szemlekor látottak alapján, hanem a kiviteli terveket használva. Ebben az esetben szükségünk lesz a teljes kiviteli tervdokumentációra és a felelős műszaki vezető nyilatkozatára. Ilyenkor nem kötelező helyszíni szemlét tartanunk.